Zdravlje, razvoj, njega i zaštita djeteta

majka kriminalka

Članak 93.

(4) Roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora osobe starije od šesnaest godina.


Eto još jednog zakona… nije da provjeravaju, nije niti da izlaze na teren po eventualnoj prijavi, ne postoji policija za djecu…

Kako se (ako ste među sretnicima koji imaju posao) snalazite do te školske dobi, nitko vas ne pita. Institucije (ako ste opet među sretnicima čije dijete je dobilo mjesto u vrtiću) teško da pokrivaju cijelu vašu radnu satnicu pa onda još i vrijeme potrebno za glatko putovanje do posla i nazad. Psiholozi će reći da nije niti dobro da dijete bude u ustanovi silne sate. Divna je ta psihologija, ja joj vjerujem, ali što kad nije u praksi provediva? Ako bih prije školske dobi ostavila dijete bez nadzora makar i na kratko, zakon je jasan – ja sam majka kriminalka. Pa se snalaziš svakako i izguraš do školske dobi nekako.

ALI kada klinjo krene u školu, znači samo jednu godinu kasnije, on MOžE ostati sam u kući, stanu i brinuti se o sebi. Tako barem zakon kaže. To navodim iz razloga što ima baš dosta praznika tijekom školske godine, više nego li ja imam GO.

Pa vas pitam kako da se iskombiniram? Ako želimo ići na more, dva tjedna, toliko mogu dobiti godišnjeg u ljeti, kuda s klinjom ostatak ljeta? Zimi tri tjedna (godišnjeg nemam), a u proljeće tjedan i pol (godišnjeg nemam). Mislim, imam ja godišnjeg, ali ga ne mogu koristiti uvijek kad baš meni i mojoj obitelji paše. Prvo uzme šefica, pa zamjenica šefice (i one imaju djecu), pa starija kolegica dok ja dođem na red moje će dijete na fakultet! 🙂

No, vratimo se na školarce. Ima recimo 7, 8 ili 9 godina i super je odgovorno za sebe, zna na mikrovalnu, ima ključ oko vrata, ima moje povjerenje, ne mrda iz kuće dok ne dođem na večer doma s posla. Jer sam, dok sam u onoj predškolskoj dobi izbjegavala da postanem majka kriminalka ipak napravala i neki dobar posao, mislim si. I onda dođem doma s posla i nađem ga s podočnjacima do koljena zbog raznih “ekrana”. Super se zabavljao, prvo malo na kompu pa na telki (super, junački, ratoborni crtići, al’ to je neka druga tema) pa onda red mobitela i onda opet malo kompa i preživo dan! Odlično, on se zabavio, izgleda k’o zombi, kuća nije u plamenu, nije delinkvent koji se vozio na biciklu po za to nepredviđenim mjestima Da li znate da dječji park nije za bicikliće? Postoje igrališta predviđena za vožnju biciklom, ali ga do tamo moraš nositi na leđima, jer se po cesti ne smiješ voziti na bicu. Znam jer sam platila kaznu… Prevelika je cijena, zato se moj klinjo više ne vozi, niti na rolama, niti na romobilu… preskupo je! Bolje mu platiti internet i “zavezati” ga za doma. I tako uzgajamo generaciju zombija koji se ne znaju niti družiti, niti komunicirati međusobno, totalno neki novi klinci koji su nabrijani i ljuti od jutra, ali im zato palčani mišići savršeno rade (od plejke) i odlično se snalaze na netu.

Eto, opet sam sišla s teme…dakle, ostaviti dijete u dobi 7-9 godina samo ili ne? Eskivirati s posla i biti s njim? Tražiti zamjensku baku ili platiti tetu čuvalicu na crno? Možda država ima neke projekte gdje nudi klincima boravak u vrijeme praznika? Hahaha. Kako ne?

U svakom slučaju, drage mame i tate, ako ih ostavite solo u kući, možete biti bez brige… da nećete platiti nikakvu kaznu!!!

majka kriminalka


Autorica teksta piše pod pseudonimom Majka kriminalka. Ne bavi se kriminalom ;-), ali ipak želi ostati anonimna jer, kako sama kaže, to joj daje veću slobodu pisanja.
Tekstovi autora koje objavljujemo izražavaju njihove osobne stavove, poglede, mišljenja i promišljanja, koji se ne moraju nužno slagati sa stavovima Vatrinog kutka.


Mi, u Vatrinom kutku, kroz svoje projekte i programe nastojimo pokriti i ovu problematiku kojom se autorica bavi. Tako smo već organizirali nekoliko boravaka za djecu kroz školske praznike, a planiramo i nove. Nastojimo formirati prihvatljive cijene, ali sami troškovi takvog boravka nisu niski i svjesni smo da si to ne može svatko priuštiti. Zato se nadamo da će država i grad prepoznati ovaj problem i početi nuditi sustavna rješenja.

Zdravlje, razvoj, njega i zaštita djeteta
Podijeli:
Označeno:             

Odgovori