Kreativna radionica

Kreativna radionica

Dječje likovno stvaralaštvo neočekivano je i nepredvidljivo područje. Svojom autentičnošću stvaralaštvo djece od najranije dobi nadmašuje sva očekivanja. Na kreativnim radionicama usmjereni smo na razvoj likovnih vještina u djece mlađeg i starijeg uzrasta.

Samo stvaralaštvo sposobnost je i potencijal koji posjeduje svako dijete, a ovisi i razvija se u odnosu na uvjete u kojima se djetetu pruža mogućnost u likovnom izrazu. Na našim radionicama stavljamo naglasak na sam proces, a ne konačan uradak koji dijete postiže, važno je da dijete stvara i da uživa u tome. Biti kreativan znači vidjeti istu stvar kao i drugi, ali je iskazati na svoj osebujan, jedinstven način.

Dijete svoju potrebu za likovnim stvaralaštvom zadovoljava od svoje najranije dobi te ono istražuje likovnost od trenutka kada počinje istraživati i svijet oko sebe. Rano bavljenje likovnim aktivnostima doprinosi poboljšanju različitih aspekata spoznaje, a učestalo bavljenje likovnošću djeluje na bolju koncentraciju jer likovne aktivnosti potiču fokusiranje, odnosno usmjeravanje pažnje. Nadalje, potiču opuštanje cijeloga organizma, lučenje hormona sreće te razvoj divergentnoga mišljenja kroz upotrebu raznovrsnih materijala, rješavanje problema, eksperimentiranje i traženje novih spoznaja koje zahtjeva likovni proces.

U likovnim aktivnostima koje provodimo ne postoje pravila, zakonitosti i kritike koje mogu sputavati dječju kreativnost, slobodu, samopouzdanje i radoznalost djece. Uz navedeno, djeca će imati priliku upoznati se i s drugim područjima umjetnosti kao što su ples, glazba ili film.

Podijeli: